Mehaničke tastature i najveće razlike između njih su upravo u prekidačima, Najčešće korišteni u High end gamingu su Cherry MX Njemačkog proizvođača. Cherry korporacija je nastala u Americi 1953 i počela sa proizvodnjom tastatura još davne 1967 godine. Cherry MX je najstariji proizvođač koji je još uvjek u biznisu. Kompanija seli u Njemačku 1967 i prodaje se kompaniji ZF Friedrichshafen AG 2008 godine. Bez obzira na prijenos vlasništva između kompanija,  CherryMX ostaje brend sa najboljom tehnologijom prekidača i proizvodi više različitih vrsta. 


Idemo redom i krećemo sa:


Linearni Cherry MX Black prekidačima na mehaničkim tastaturama. Prvi put predstavljeni 1984 godine koji su ujedno i jedni od najstarijih.


 


Cherry MX Black su srednje potisne sile, snage otpora 60 cN ( centiNewton)  što ih čini najtvrđim za razliku od preostala 3 Cherry MX prekidača koja ćemo nabrojati. Tastature sa ovakvim prekidačima se najčešće koriste u RTS ( Real Time Strategy )  igrama gdje potrebna velika preciznost i smanjena mogućnost greške prilikom slučajnog pritiska tastera u toku igre. Rijetko se koriste za pisanje i standardno pisanje ( iako je moguće ) zbog snage otpora. Zbog povratne opruge nakon dužeg tipkanja može se stvoriti zamor prstiju. 


Linearni Cherry MX Red prekidači
Nasuprot gore navedenim prekidačima, RED prekidači su predstavljeni prvi put 2008 godine. MX Cheery Red prekidači su manje potisne sile, snage otpora 45 cN što ih čini dosta "mekšim" u toku igre. Zbog svojih jedinsvenih karakteristika, ovi prekidači se najčešće koriste u gamingu zbog "laganih" tipki koje omogućuju brzu aktivaciju i reaktivaciju zbog smanjene povratne dužine. 


Cherry MX Brown prekidači - Taktilni 


Taktilni prekidači, kako sam naziv kaže, daju povratnu taktilnu informaciju prilikom pritiska i jasno znate kad se tipka aktivirala. Prilikom pritiska tastera zapazit ćete (tihi) taktilni zvuk koji će vam dati povratnu informaciju da je taster pokrenut. 
Brown prekidači su ujedno i najpopularniji (non clicki) prekidači koji su predsavljeni 1994 godine kao posebni "ergo Soft" prekidači. Idealni za gaming zbog svog tihog rada i brzog odziva ujedno i najprodavanija vrsta prekidača. 


Cherry MX Blue prekidači - Taktilni ( clicky ) 


Ova vrsta prekidača ima jasan taktilni cliky zvuk prilikom pritiska tastera. Prvi put su predstavljeni 2007 godine. Blue prekidače favoriziraju daktilografi baš zbog povratnog taktilnog Clikcy zvuka. Snaga otpora tastera je 50cN što ih stavlja u segment srednje "mekših" prekidača na mehaničkim tastaturama. Plavi prekidači su znatno bučniji od ostalih i prilikom rada na ovakvim mehaničkim tastaturama u manjem radnom okruženju zvuk može biti manje ugodan i naporan. 
Nadamo se da je ovaj post bio od pomoći svim našim gamerima. Članak je nastao kao odgovor na često postavljana pitanja od strane naših kupaca. 

Hvala vam na podršci i što nas pratite, uskoro donosimo još zanimljivih odgovora na vaša česta pitanja. 

Vaša Didakta 


** Sva prava pridržana Didakta d.o.o. Maj 2022